Pasif-agresif davranış kendisini bir çok farklı ve çeşitli formda gösterebilir fakat genel olarak negatif tutum ve davranış bünyesinde harmanlanmış ‘’sözel olmayan saldırı hali’’ şeklinde tanımlayabiliriz. Bu davranış kalıbı genellikle birisine ya da birilerine çok öfkelendiğiniz fakat ona/onlara söyleyemediğiniz durumlarda vuku bulur. Üzgün, kırgın, kızgın, hayal kırıklığına uğramış veya rahatsız olmuş hissettiğinizde kendinizi ve duygularınızı ifade edip dürüstçe iletişim kurmak yerine; kelimelerinize kepenk vurmanızı,  karşı tarafa kızgın/soğuk/imalı bakışlar ve tavırlar takınmanızı, farklı ve negatif davranışlar sergilemenizi, zorluk çıkarmanızı, engel olmanızı, tabiri caizse asık suratlı olup araya görünmez bir duvar örmenizi tetikleyen bir durum pasif-agresyon. Her zaman davranışlarınızda veya tutumunuzda gözle görülebilir negatif bir farklılık yaratmayacağı gibi; kendisini ‘’nazik ve arkadaşça’’ yollarla da ifade ettirebilir… Peki; ilişkilerde duygusal istismar yaratabilen; negatif bir enerjiye sebep olurken çözüm yollarını tıkayabilen bu tahrip edici davranış kalıplarının birtakım sinyalleri nelerdir gelin birlikte bir göz atalım:

 

  • Ortada açıkça görülen bir sorun olmasına rağmen tartışmaktan ve iletişimden kaçınma (buradaki kilit noktanın ‘tartışma’dan ne anladığımız olduğunu düşünüyorum. Genel olarak tartışma halini şiddetli çatışma halinde algılıyorsanız, tartışmaktan- yani aslında kelimenin tam anlamıyla durumu karşılıklı tartma halinden- kaçınabilirsiniz)
  • Öfkelendiğiniz ya da sizi üzdüğüne inandığınız kişiyi yok sayma, ondan kaçınma
  • Yapmanız gereken görevleri öteleme hali; örneğin patronunuza karşı pasif-agresif bir tutum içindeyseniz önem sırasına göre ilk yapmanız gereken işleri en sona atabilirsiniz
  • Olumlu bir değişim için herhangi bir atmosferi engelleyebilirsiniz
  • Konuşmalarınızda açık ve net olmak yerine, kesin olmayan, yuvarlak cümleler kuran bir tutum sergileyebilirsiniz ve karşı taraftan ‘beklentiniz doğrultusunda’ bir adım bekleyebilirsiniz.
  • Samimiyetten, güven ilişkisi kurmaktan çekinebilir/korkabilirsiniz
  • Bir şeyi gerçekleştirmek yerine, bahaneler üretmeye meyilli olabilirsiniz
  • Sizi öfkelendiren durumda kendi hatalarınızı analiz etmekten ziyade karşı tarafın hatalarına odaklanabilir, bu durumda kendinize bir ‘mağdur’ senaryosu çizebilirsiniz.
  • Kendinizi mağdur olan olarak gördüğünüz için kendinize acımanız, kötü hissetmeniz olası olabilir… ‘’zavallı ben’’ ‘’hep benim başıma mı gelecek’’…gibi.
  • ‘’Öğrenilmiş çaresizlik’’ dediğimiz durumu sık sık yaşayabilirsiniz (kendinize ne olursa olsun yardım edemeyeceğinizi düşünebilir, ne yaparsanız yapın durumun asla değişmeyeceğine inanabilirsiniz).

 

Haftaya ‘’bu durum hangi ortamlarda ne şekilde karşımıza çıkabilir ve karşımıza çıktığı zamanlarda bu durumla baş edebilmek için neler yapabiliriz’’ konusuyla devam edeceğiz.

 

Keyifli ve huzur dolu bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle…

Eskişehir Web Tasarım